XV. ročník je za námi

13.08.2013 20:49

Poohlédnutí za XV. ročníkem Železného muže.

XV. ročník roku 2013 je úspěšně za námi. Letos nám velice přálo počasí a to se také odrazilo na hojné účasti. Rekordní počet 66 závodníků předznamenával vydatné boje o řádné umístění – vždyť přece nikdo nechce být poslední. Plavalo se jako vždy v rybníce s trojúhelníkovou trasou. Po krátké rozmluvě byl závod odstartován p. starostkou Ludmilou Rousovou a všichni účastníci se vrhli do příjemně ohřáté vody  - myslím, že 25°C nemohlo připadat nikomu studené. První trasu 400 metrů  zaplaval Martin Hříbal a hned za ním z vody vylézal Norbert Švarc. Následovali další a další závodníci. Z vody nakonec úspěšně vylezli všichni, zatím se nikdo neozval, že by někoho postrádal :o).

Cyklistická trasa byla stejná jako v předchozím ročníku – příhraniční trasa, která vede po starých vojenských cestách, které za minulého režimu leželi tzv. za signálkou. Po panelové cestě se dojelo na Fleky, odtud trasa pokračovala do Německa. Po německé straně se jelo po asfaltu (opět při hranicích) až do obce Gaishof. Zde se bohužel nevyhnul pád Miroslavu Bendovi, naštěstí u něho zůstal Tomáš Franc, který ho doprovodil zpět na českou stranu. Odtud byla přivolaná záchranka, která Míru transportovala do nemocnice. Depo kola bylo opět umístěno u Penzionu Maxov. Jako první na kole dorazil Martin Sokol, stíhaný Norbertem Švarcem. I tento ročník někteří závodníci využili Taxi službu s károu a byli dovezeni kvůli utržené přehazovačce nebo defektu kola do prostoru cíle.

Běžecká trasa prošla letos změnami a z velké části se vrátila o dva roky zpět. Běžecká část využívající hlavně lesní cesty a necesty byla ještě ztížena zhruba 50m stoupákem lesem. Zde musel být zapojen i přední náhon a člověk měl co dělat, aby se nepřekulil na záda. No kdo tohle vymyslel :o). Po téhle pasáži následovala rovinka lesem, seběh z kopce do Maxova a hurá do kopečka k penzionu. Kdo tohle zvládl, měl závod úspěšně za sebou.

Po sečtení výsledků následovalo vyhodnocení. No a jak to dopadlo? To si již musíte nahlédnout do výsledků a zjistit si sami.

A co říci závěrem? Po letošním ročníku je na světě dalších 62 Všerubských železných mužů a žen. Těšíme se na Vás v příštím roce.

Za realizační tým

Jirka Beran